Борисов и Ердоган обсъждат сигурността на границите на ЕС

Лидерите коментирали в телефонен разговор и интерконекторните връзки на България с Турция и Гърция

Снимка: Velko Angelov/Bloomberg Снимка: Velko Angelov/Bloomberg

Премиерът Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Двамата лидери са дали "висока оценка на развитието на отношенията между България и Турция и сътрудничеството в рамките на НАТО, както и за запазване на сигурността и спокойствието по външните граници на Европейския съюз", се казва в съобщението.

Коментиран е бил и ходът на изграждането на интерконекторните връзки на България с Турция и Гърция, "които да гарантират енергийна независимост на страната ни". Разговорът по тези теми ще бъде продължен при предстоящото посещение на министъра по европейските въпроси на Турция Йомер Челик, допълват от пресслужбата.

Президентът Ердоган посочи, че утрешната визита в България на министъра на храните, земеделието и животновъдството Ахмет Ешреф Факъбаба за участие в българо-турски агрофорум ще спомогне за стимулиране на отношенията в сектора на земеделието и животновъдството, както и на селскостопанската наука.

Ердоган поздрави Борисов за преизбирането му начело на партия ГЕРБ и посочи, че неговото лидерство е гаранция за добрите отношения между двете страни.

Последни новини
Още от Новини