Протести в Полша заради съдебна реформа

Хиляди на протест срещу противоречиви промени, поставящи в риск правовата държава

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Хиляди протестираха срещу противоречива реформа в съдебната система в Полша. Опасенията са, че промените, даващи правото на парламента и президента са сменят съдии, ще подкопаят правовата държава, съобщават световните агенции, цитирани от Investor.bg.

Протестите започнаха тази нощ в около 100 града срещу реформите, прокарвани от управляващите националисти консерватори.

В петък вечер депутатите от полската управляваща партия Право и справедливост дадоха предварителното си одобрение за двата проектозакона, които предвиждат реформи на съдебната система. Нормативните актове ще позволят на парламента и на президента на Полша да сменят най-висшите съдии в страната.

Тези промени бяха разкритикувани и от Европейската комисия и от полската опозиция, които ги нарекоха заплаха за върховенството на закона.

Двата проектозакона, които парламентът започна да дебатира отново, са за Върховния съд и за Националния съвет на магистратурата. Проектите на закони бяха одобрени от парламента по-рано тази година, но породиха протести в Полша и в крайна сметка президентът Аджей Дуда им наложи вето през юли. Това решение потресе управляващата партия Право и справедливост, предвид факта че Дуда е близък до управляващите.

Президентът обаче одобри трети закон от пакета закони за съдебната реформа, касаещ неспециализираните съдилища, припомня Франс прес.

Тази седмица двата проектозакона, на които Дуда наложи вето, влязоха отново в парламента и бяха предмет на обсъждане на парламентарна комисия, за да бъдат внесени в тях съответните промени, предложени от президента и съгласувани с Ярослав Качински, лидера на Право и справедливост, отбелязва Франс прес.

Според някои от участниците в протеста днес във Варшава проектозаконите слагат окончателно край на демократичния режим в Полша и превръщат страната в диктатура, в която властта ще бъде съсредоточена на едно място и няма да има разделение на властите.

В столицата протестът беше пред президентския дворец, където демонстрантите носеха полските знамена и екземпляри от конституцията. Протестът бе под наслов "Свободни съдилища, свободни избори, свободна Полша".

Право и справедливост защитава реформите и казва, че те са необходими за борба с корупцията в съдебната система.

Нов проект на закон за промяна на изборния закон също бе представен тази седмица от Право и справедливост. Според опозицията той не е в съответствие с конституцията и може да доведе до нередности на следващите избори. Според Право и справедливост обаче той ще позволи предотвратяването на изборните измами.

Последни новини
Още от Новини