Китай ще намали митата на някои стоки

Коментар на Емма О’Брайън, Bloomberg News за плановете на Китай

Разпродажбата, която изпрати внезапно надолу китайските акции вчера следобед вече утихва, предаде Bloomberg. Китай планира да намали митата на широка гама потребителски стоки. Емма О’Брайън, Bloomberg News коментира двете теми.

По повод липсата на намеса от Пекин при вчерашния рязък спад Емма О’Брайън каза, че има знаци, че след 19-тия Конгрес на комунистическата партия намесата на Пекин в акциите е спряла.

"Оттогава пазарите са доста по-волатилни", каза тя. 

Списъкът на потребителски стоки с безмитен внос или със съкратено мито включва 187 продукта и се очаква да влезе в сила от 1-ви декември, предаде Bloomberg.

Най-голямото съкращение, от 65 на 14%, е на митото върху вермута, коментира О’Брайън. Но съкращението с най-голямо влияние е намаляването на някои мита до 0 за бебешки продукти, т.е. безмитен внос. 

"Това може да има много добро отражение върху производители като Nestle или Johnsons, които притежават доста голям пазарен дял тук в Китай, най-големият пазар в света за млечни продукти и за бебешки храни", съобщи още тя и припомни, че за това спомага и увеличението на разрешения брой деца в семейството без глоба, от 1 до 2 деца.

Китайското правителство иска да улесни достъпа на потребителите до някои от продуктите, които не могат да се намерят на местно ниво в Китай. "Според някои това е отстъпка към Доналд Тръмп, който беше в Пекин наскоро", каза още тя. 

В списъка присъстват също кафе машини, козметика и дори ски оборудване, каза още тя. 

Последни новини
Още от Новини