Социалдемократите могат да подкрепят Меркел

Партията на Мартин Шулц обаче все още не скланя да влезе в управлението

Председателят на германските социалдемократи Мартин Шулц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Председателят на германските социалдемократи Мартин Шулц. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Лидерът на германските социалдемократи (SPD) Мартин Шулц е готов да започне разговори с канцлера Ангела Меркел и да предложи ограничена подкрепа за четвърти неин мандат.

Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на двама източници, пише Investor.bg.

Шулц възнамерява да съобщи за промяната в позицията си на президента Франк-Валтер Щайнмайер на срещата им в четвъртък, казват източници, поискали анонимност заради конфиденциалност на разговорите. Шулц може да подкрепи Меркел в правителство на малцинството, но няма да предложи нова широка коалиция, казва един от източниците.

Щайнмайер, социалдемократ, който два пъти бе външен министър при Меркел и бе неин конкурент на изборите през 2009, иска да гарантира стабилно правителство в най-голямата икономика в Европа след провала на преговорите между партията на Меркел и три други групи в неделя. Шулц непрекъснато отхвърля варианта за нова „широка коалиция“, която ръководеше Германия през 8 от общо 12-те години управление на Меркел, след като партията му постигна най-лошия си резултат от над 50 години на изборите през септември.

Президентът призова партиите да поставят отговорността пред нацията пред собствените си интереси, оказвайки натиск върху SPD. Партията е разединена между тези вляво, които възприемат двете коалиции с Меркел за основна причина за срива в подкрепата, и тези, които виждат шанс да прокарат някои от ключовите си политики.

Шулц заяви увереността си пред германски медии, че „добро решение“ може да бъде намерено. „SPD е напълно наясно със своите отговорности в сегашната трудна ситуация“, казва той, цитиран от DPA.

Фолкер Каудер, ръководител на съюза между християндемократите и християнсоциалистите (CDU/CSU), заяви за вестник Suedwest Presse, че има признаци за „раздвижване“ в SPD.

“Това носи известна надежда“, каза Каудер за вестника в интервю, публикувано днес. „SPD сега трябва да обсъди това на вътрешно ниво, а лидерът им и с президента, разбира се. Готови сме за всякакви разговори“.

Каудер обаче изключи идеята за правителство на малцинството. Меркел също вече сигнализира, че по-скоро би свикала нови избори, вместо да управлява без мнозинство.

„Нямаме традиции с правителство на малцинството в Германия“, казва Каудер. „Ако нямаме друг избор, тази опция ще трябва да бъде използвана, но изграждането на политики и ежедневната парламентарна дейност ще бъде безкрайно затруднена“.

Еврото остава на ниво от около 1,1839 евро за долар, с повишение от 0,1%, а германският индекс DAX продължава да спада – с 0,4%.


 

Последни новини
Още от Новини