БНБ: Търсенето на български стоки от чужбина ще расте

Това респективно ще доведе до ръст на БВП, смятат от централната банка

Сградата на БНБ в София. Снимка: Velko Angelov/ Bloomberg News Сградата на БНБ в София. Снимка: Velko Angelov/ Bloomberg News

Външното търсене на български стоки и услуги ще продължи да расте в резултат на глобалната икономическа активност. Това прогнозират експертите на БНБ в третото издание на „Икономически преглед“ на централната банка, в което се анализира икономическата и финансовата ситуация на българската икономика и се правят прогнози за развитието ѝ, пише Investor.bg.

Според тях краткосрочните конюнктурни индикатори се развиват благоприятно през третото тримесечие, което предполага устойчиво подобряване на икономическата среда до края на годината.

Очакванията на специалистите са за инвестиционната активност да допринесе повишеното частно потребление при нарастващо вътрешно и външно търсене на стоки и услуги, като се отчитат задържащите се на сравнително ниски нива цени на петрола и лихвени проценти.

Очакваме тези фактори да допринесат за продължаващо нарастване на реалния БВП през четвъртото тримесечие на 2017 и през първото на 2018 с основен принос на вътрешното търсене, пишат експертите.

В анализа се посочва, че рисковете са балансирани по отношение на външната среда и възможността за по-съществено от очакваното увеличение на частното потребление и на правителствените инвестиции.

 

Последни новини
Още от Новини