UBS: Турция се представя незадоволително

Коментар на Бану Бауеджа, ръководител стратегии за развиващите се пазари в UBS

| Препоръчан материал

Бану Бауеджа, ръководител стратегии за развиващите се пазари в UBS коментира пред Bloomberg представянето на развиващите се пазари и на Турция.

Във валутната двойка евро/турска лира еврото се оскъпи осезаемо, каза икономисът.

Огромният дефицит по текущата сметка на Турция, финансиран основно от банкови заеми е главният фактор за отслабването на турската лира според Бауеджа.

"Отслабващата връзка с Европа и със САЩ означава, че тези банки не са вече доволни да финансират дефицита по текущата сметка. За същото ниво на дефицит по текущата сметка турската лира би трябвало да отслабне още. Това е преди да говорим за някакво изоставане на Турската централна банка от кривата заради инфлацията, което със сигурност правят. И винаги е било така, тъй като те имат много ясна заповед за растеж от Министерството на финансите. Нямат заповед за контрол върху инфлацията. И на това ниво на реална доходност в Турция не е ясно защо то би било по-добро от това в Мексико или дори от Китай. И заедно с ниския процент на спестяванията не виждам защо инвеститорите биха предпочели да дойдат в Турция", коментира икономистът.

Въпреки това той не смята, че може да се говори хиперинфлация. "Тъй като, за да се случи това, трябва спиране на вътрешното търсене за щатски долари, което вече е на много високи нива", коментира той. 

Последни новини
Още от Новини