Газпром се обяви против продължаване на петролната сделка

Окончателното решение обаче ще бъде взето от Кремъл

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Дъщерната компания на „Газпром“ с фокус върху петролния сектор - „Газпром нефт“ единствена от руските петролни компании се обяви против продължаването на споразумението за съкращаване на нефтодобива, подписано от държавите от ОПЕК и останалите крупни страни производителки на „черно злато“ извън петролния картел.

Възможното продължаване на срока на сделката и след края на март 2018 е било обсъждано миналата седмица на среща между руския енергиен министър Александър Новак и представители на най-големите руски петролни компании.

Това съобщава ТАСС, позовавайки се на свои източници, участвали в разговорите.

„Обсъждахме удължаване с половин година. Съгласиха се всички, освен „Газпром нефт“, защото компанията очаква стартиране на нови проекти през 2018“.

„Газпром нефт“ е четвъртата по големина петролна компания в Руската федерация. Въпреки съпротивата от нейна страна, посочва друг от събеседниците на агенцията, решението „ще бъде взето отгоре“, очевидно визирайки властимащите в Кремъл.

През есента на 2016 (30 ноември 2016) страните от ОПЕК постигнаха съгласие по съкращаване на добивите на петрол. На 10 декември 2016 още 11 държави, невлизащи в петролния картел, се съгласиха да съкратят добива си с 558 хил. барела дневно на сумарна база.

На срещата си в австрийската столица Виена пък, проведена на 25 май тази година, участниците в съглашението се споразумяха то да бъде продължено до края на март 2018, т.е. с 9 месеца.

 

Последни новини
Още от Новини