Дългът на Китай може да достигне 327% от БВП към 2022

Това би било двойно повишение спрямо нивата от 2008

Китайски юани. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Китайски юани. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Задлъжнялостта на Китай ще се повиши през следващите пет години, което значително понижава шансовете на страната да избегне финансова криза, предупреждават икономистите от Bloomberg Economics Филдинг Чен и Том Орлик, пише Investor.bg.

Те изчисляват, че общата задължнялост на втората по големина световна икономика ще достигне 327% от БВП през 2022, което е двойно повече от нивата през 2008 г. Това ще постави Китай сред най-задлъжнелите държави в света.

„Ускореният икономически растеж и високите нива на задлъжнялост вече поставят Китай в опасна зона при евентуална финансова криза“, пише в доклада на Bloomberg Economics.

„Добавяйки дълг, равен на близо 70% от БВП през следващите 5 години, няма да означава, че кризата е неизбежна, но значително ще намали шансовете за избягване на криза”, предупреждават икономистите.

Управителят на Китайската народна банка Джоу Сяочуан, който скоро ще се пенсионира, неотдавна предупреди за рисковете от задлъжнялостта на компаниите и на домакинствата. По думите му корпоративното кредитиране е много високо, а страната трябва да се пази от излишен оптимизъм, който да доведе до рязък спад в цените на активите.

Изчисленията на Bloomberg се основават на нов модел, който включва умерено забавяне на ръста, продължаващо ребалансиране на икономиката с акцент върху услугите, понижаване на зависимостта на ръста от кредитирането и продължаващо отписване на големи лоши кредити.

Очаква се икономическата експанзия в Китай да се забави от 6,7% през 2016 до 5,8% през 2022.


 

Последни новини
Още от Новини