България в топ 5 в ЕС по ръст на експорта

За първите 9 месеца на годината износът ни бележи скок с 14% в сравнение със същия период на 2016

Снимка: Bulgaria ON AIR Снимка: Bulgaria ON AIR

За първите девет месеца на годината износът на стоки от България е отбелязал ръст от 14% в сравнение със същия период на миналата година и възлиза на €19,6 млрд., което ни нарежда в първата петица на страните от ЕС по този показател.

Това каза заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на кръгла маса „Идва ли времето на нов протекционизъм?”, организирана от Висшето училище по застраховане и финанси, пише Investor.bg.

Темата на дискусията бяха новите протекционистични тенденции в света и какви ще бъдат последиците от тях върху българската външна търговия. 

Зам.-министър Борисов посочи, че по данните на Евростат за периода януари – септември 2017  износът на български стоки за страни от Европейския Съюз се е увеличил с 11%, а за трети страни с над 20%. По думите му Министерството на икономиката ще продължи да подпомага експорта, тъй като износът на стоки се е утвърдил като един от основните източници на растеж в българската икономика.

Зам.-министър Борисов изтъкна, че международната търговия има съществен принос за икономическия растеж и създаването на работни места и поради това въпросите, свързани с търговската политика на ЕС ще са приоритет за страната ни по време на Българското председателство.


 

Последни новини
Още от Новини