Volvo хвърля ръкавицата на Tesla в сегмента на луксозните електромобили

Благодарение на сериозните средства, които шведската компания получава от китайските си собственици, доминацията на Tesla в сегмента бива сериозно застрашена

Снимка: Volvo Снимка: Volvo

Шведският производител Volvo е основният конкурент на Tesla Motors при луксозните електромобили, като това се дължи на сериозната подкрепа, която скандинавците получават от китайския си собственик Geely. Това е мнението на експерти в бранша, според които именно китайският пазар ще се окаже мястото на големия сблъсък между двете компании, съобщава порталът Automotive News, цитиран от Automedia.bg.

Двете марки имат различен подход към нещата, което обещава сериозна битка за клиенти. В Tesla залагат предимно на лъскави продукти и си поставят високи цели, в които основна роля играе шефът на компанията Илън Мъск. На свой ред във Volvo залагат на 90-годишния си опит, който в комбинация с финансирането от Китай може да изведе фирмата като №1 при луксозните и високотехнологични електрически автомобили.

Новата стратегия на Volvo за електрификация на цялата моделна гама през 2019 вече започна да работи с пускането на марката Polestar. Нейният първи автомобил е хибридно купе, което ще бъде последвано от електрически седан, както и от SUV на ток. Всичко това става реалност благодарение на подкрепата на Zhejiang Geely Holding Group, която купи Volvo от Ford Motor Co. през 2010.

До момента китайците са инвестирали в шведския производител над 11 млрд. долара, които отиват за направата на модерни технологии и съответно предлагането на още по-качествени продукти. За първите 10 месеца от 2017 Volvo е продал 461 313 автомобила в цял свят. Целта пред компанията е през 2020 резултатът да бъде 800 000 бройки на година.

„Изглежда Volvo и Geely уцелиха момента, в който да атакуват пазари. Всичко, което предлагат – и като автомобили, и като услуги, е впечатляващо, така че нещата се подреждат много добре. Ако Polestar предложи и електромобил, който да се конкурира с Tesla Model 3, нещата ще станат още по-интересни”, коментира Дейв Съливън, анализатор в  AutoPacific. 

Важна крачка в тази насока е решението на Volvo моделите на Polestar да се предлагат само онлайн. Все пак вече продадените коли ще се обслужват в сервизите на дилърите на Volvo, а отделно ще има и шоу-румове, в които клиентите да могат да видят автомобилите на живо. Като цяло обаче шведите имат различен подход при продажбата и това се харесва на хората.

Именно наличието на дилърска и сервизна мрежа на Volvo ще помогне до голяма степен на продажбите на Polestar в повече от 50 щата на САЩ. В същото време шведите разполагат с 3 производствени центъра в Китай, както и с огромна търговска мрежа в тази държава – нещо, което Tesla все още няма. Това дава още едно предимство на скандинавците в борбата срещу компанията на Илън Мъск. 

Последни новини
Още от Новини