Росатом: Готови сме да участваме във всеки един вариант за АЕЦ Белене

Вариантите за участие може да са различни в зависимост избраната от държавата опция

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руската държавна корпорация „Росатом" е готова да участва под различни форми в проекта АЕЦ „Белене", но вариантите могат да бъдат различни и зависят най-вече от това, какви са целите и приоритетите на българското правителство. Компанията има различен опит в няколко европейски проекта - в АЕЦ „Пакш" 2 в Унгария, където „Росатом" отпусна държавен заем, както и при турската АЕЦ „Аккую", където руснаците са стратегически инвеститор.

„За всеки един от тези проекти трябва да бъдат структурирани определени отношения, определени условия. Те силно зависят от това какви цели си поставя българското правителство", коментира първият зам.-генерален директор на руската компания Кирил Комаров пред български медии по време на ядреното изложение Atomex Europe, което се провежда в Будапеща, предава репортер на Investor.bg.

Той беше категоричен, че корпорацията е готова да участва като строител във всеки един вариант, който българското правителство избере за проекта. „Участието ни като инвеститор ще зависи от условията и избрания модел", допълни Комаров.

За него най-подходящият вариант за АЕЦ „Белене" би била унгарската схема, защото тя е и най-икономически изгодна.

„За Унгария е най-важна е евтината електроенергия, която ще помогне за развитието на икономиката, за конкурентоспосбността на страната", каза той и допълни, че от икономическа гледна точка държавният заем за дълъг срок, с ниска лихва и който ще започне да се изплаща едва след като централата бъде въведена в експлоатация, е най-изгодният вариант.

Комаров не изключи и вариант, подобен на постигнатото за АЕЦ „Аккую" и за втора ядрена централа в България, но допълни, че турското правителство е дало гаранции, че ще изкупува електроенергията на централата при „достатъчно висока цена".

„Те не искат да поемат риска, защото това е първата ядрена електроцентрала в страна. Така рискът остава за инвеститора, но са готови да заплатят за това и да изкупуват електроенергията на цена, която покрива разходите и риска на инвеститора", отбеляза зам.-генералният директор на руската корпорация.

Пред българските журналисти Комаров беше категоричен, че „Росатом" и България работят ползотворно от десетилетия и дори в годините, в които се водеше арбитражното дело за АЕЦ „Белене", руската корпорация е участвала в проекта за удължаване на срока за експлоатация на блоковете в АЕЦ "Козлодуй", доставяла е ядрено гориво. 

Днес двете страни работят активно по проект за отработеното ядрено гориво - съхранението му и намаляването на неговата радиоактивност. Комаров заяви още, че не се съмнява в продължаването на добрите отношения между двете страни.

Като цяло руската компания в момента разработва 42 блока - 8 в Русия и 34 в чужбина - в Индия, Китай, Беларус, Финландия, Унгария и др. До десетина дни се очаква и полагането на първата копка на блоковете, които „Росатом" ще строи в Бангладеш.

Въпреки натоварената си програма Комаров обеща, че ще отмени всички свои ангажименти за подобна церемония и за АЕЦ „Белене". „Важното е тя да се състои", коментира той.

 

Последни новини
Още от Новини