Президентът на Германия иска продължаване на преговорите

Щайнмайер каза, че ще говори с всички партии

Парламентът в Берлин. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Парламентът в Берлин. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер не насрочи нови избори, както очакваха някои анализатори, а каза, че ще говори с лидерите на всички партии след провала на коалиционните преговори за формиране на правителство.

В ТВ обръщение, предавано онлайн на 20 ноември в 15:30ч. Франк-Валтер Щайнмайер каза, че партиите "все още носят отговорността да сформират правителство" и ги призова да намерят компромис.

Провал на преговорите

Свободните демократи излязоха от преговорите късно в неделя вечерта. В понеделник социалдемократите също казаха, че няма да участват в управлението.

Нови избори биха били популярен избор за повечето германци, които искат отново да гласуват, според сондажа на ZDF. Рискът е обаче нищо да не се промени и парламентът да остане разделен както в момента, съобщава Bloomberg

Германия очакваше новото правителство от парламентарните избори на 24 септември 2017, довели до явното отслабване на Христиан-демократическия съюз и влизането в Бундестага на крайно дясната партия Алтернатива за Германия.

След 8 седмици срещи между партиите, германският канцлер Ангела Меркел се срещна в понеделник, 20 ноември с президента Щайнмайер, за да го информира за хода на  коалиционните преговори, в които участваха Христиан-демократическият съюз, Христиан-социалният съюз, както и либералите от Партията на свободните демократи /FDP/ и Зелените.

Реакции

Никога след федерални избори в Германия христиан-демократите не са се проваляли в сформирането на кабинет. Сега Меркел трябва да се концентрира върху безпрецедентната криза в Германия, съобщава АФП.

Ангела Меркел анулира всичките си официални срещу в понеделник, включително с премиера на Холандия Марк Рюте.

В сутрешната търговия акциите на RWE поскъпнаха, след като най-големият производител на електричество в Германия бе под натиск да затвори „незабавно” централите си на въглища, както искаха Зелените.

Провалът на преговорите в неделя е удар за Меркел и имиджа на Германия като бастион на стабилността в Европа. Това е и силен сигнал, че Германия е добре функционалираща демокрация в Германия със силен политически дебат, в който съдържанието натежава над политическата изгода, написа Леонид Бершидски, анализатор на Bloomberg.

 

 

 

 

Последни новини
Още от Новини