Alibaba инвестира 2,9 млрд. долара в тухли и хоросан

Гигантът купува най-голямата китайска верига за хранителни стоки офлайн

Хипермаркет RT-Mart на Sun Art Retail Group Ltd., Шанхай, Китай. 20.11.2017. Alibaba Group Holding Ltd. купи дял от Sun Art, най-голямата китайска верига за хранителни стоки. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Хипермаркет RT-Mart на Sun Art Retail Group Ltd., Шанхай, Китай. 20.11.2017. Alibaba Group Holding Ltd. купи дял от Sun Art, най-голямата китайска верига за хранителни стоки. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Alibaba Group Holding обяви днес, 20.11.2017, че ще инвестира 2,87 млрд. долара в мажоритарен дял от най-големия хипермаркет в Китай - Sun Art Retail Group Ltd, част от по-широк стремеж за навлизане в офлайн търговията на дребно.

Като част от съюз с Auchan Retail и Ruentex Group, Alibaba ще купи пакета акции от Ruentex, докато Auchan Retail ще увеличи своя дял, съобщиха трите компании в съвместно изявление.

Алиансът ще се насочи към оползотворяване на възможностите, предлагани от китайския сектор за търговия на дребно с обем от 500 млрд. долара, докато Alibaba се стреми да изгради мащабен капацитет на базата на биг-дейта на офлайн пазара за търговия на дребно, където се реализират приблизително 85% от продажбите.

"Физическите магазини играят незаменима роля за потребителите и трябва да бъдат подобрени чрез технологиите, базирани на големите бази данни, за да се персонализират услуги в условията на дигиталната икономика", заяви главният изпълнителен директор на Alibaba Даниел Джанг.

След сделката френския търговец Groupe Auchan SA ще притежава 36,18%, китайската Alibaba Group -  36,16%, а тайванският конгломерат Ruentex - 4,67% съответно в Sun Art. Alibaba ще замени Ruentex като втори по големина акционер.

Alibaba е инвестирала над 9,3 милиарда долара във физически магазини от 2015 насам. През изминалата година бяха отворени и много концептуални магазини без персонал, включително магазини за хранителни стоки и кафенета.

Фирмата на стойност 474 милиарда долара поема повече рискове, за да привлече повече офлайн клиенти в селските региони и от отвъдморските пазари, тъй като китайският пазар за електронна търговия в градовете показва признаци на насищане. Alibaba  купува дори обширна инфраструктура, което преди избягваше.

"Alibaba навлиза на на територия, в която не е основната им сила. Например нуждата от гарантиране на сигурност и охрана на обектите, изваждане на лицензи за продажба на определени продукти, плащане на нови данъци, както и за повече труд и т.н.", каза Уейвън Хан, управляващ партньор на Greater China at Bain & Company. "От една страна те наистина трябва да го направят, но от друга, са изправени пред много предизвикателства, с които никога не са се срещали".

Sun Art е лидер в китайския пазар за хранителни стоки с около 8,2% от пазара, според данните на Kantar Worldpanel.

Той работи с около 450 хипермаркета в Китай под знамето RT-Mart и Auchan, а оперира и "безпилотни магазини", т.е. магазини без персонал, под марката Auchan Minute.

Последни новини
Още от Новини