Военната операция на САЩ в Афганистан е струвала почти $680 млрд.

Конгресът е отделил $1,6 трилиона по операции в Ирак, Афганистан и други страни

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Военната операция на САЩ в Афганистан е струвала досега на Вашингтон почти 680 млрд. долара. Това съобщи в петък изпълняващият длъжността генерален инспектор на Пентагона Глен Файн, цитиран от БГНЕС.

„Общо от 2001 година насам пък Конгресът е отделил 1,6 трилиона долара по операции в Ирак, Афганистан и други страни”, допълни той.

САЩ започнаха военната си операция в Афганистан на 7 октомври 2001 година. Тогавашният президент на страната Джордж Буш-младши аргументира решението си с необходимостта да се унищожи групировката „Ал Кайда”, която месец по-рано – на 11 септември – извърши атентата над Кулите близнаци в „Ню Йорк” и уби 3 хил. души.

Освен това държавният глава си бе поставил още две цели - да свали от власт талибаните, които приютиха „Ал Кайда” и да спомогне за въвеждането на демократичния режим в Афганистан, както и да гарантира, че терористите никога повече няма да могат да живеят отново на територията на тази страна.

16 години по-късно САЩ не са успели да постигнат нито една от тези цели. Понастоящем американският контингент в Афганистан включва 14 000 войници.

Те се подпомагат от около 7 хиляди войници и офицери от държави от НАТО и други коалиционни партньори. Въпреки това по последни данни талибаните в Афганистан контролират почти 57% от районите в страната.

"Към края на август, 54 от общо 403-те области в Афганистан са попаднали под контрола или влиянието на талибаните. Те са с 9 повече, отколкото през февруари. Съответно, броят на областите, които са в пълен контрол на правителството, към момента са около 231", заяви днес Файн и уточни, че в още 120 области ситуацията остава неясна.

 

Последни новини
Още от Новини