Има ли реални финансови причини за биткойн инвестициите

Три четвърти от притежателите на биткойни нямат представа какво правят

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

След като спекулативната онлайн "валута" биткойн се повиши отново в четвъртък до нов рекорд от над 7 800 долара, оценявайки общата стойност на пазара на биткойни на 130 млрд. долара, ново проучване разкри, че повечето американци, които играят високорисковата игра, нямат представа какво правят, пише MarketWatch, цитиран от Investor.bg.

Три четвърти от притежателите на биткойни не могат да посочат една финансова причина за инвестицията си, а повече от половината от тях не се притесняват за технологичната сигурност на своите биткойни, въпреки че стотици милиони долари вече бяха откраднати от онлайн хакери.

Това показват резултатите от проучване на 564 спекуланти или инвеститори, проведено между 9 и 13 ноември от изследователската компания Pollfish по поръчка на финансовия уебсайт LendEDU.

Средният биткойн спекулант притежава 2930 долара в „дигиталната валута“ в момента на провеждане на анкетата. Оттогава тази стойност се е повишила до 3500 долара, ако се допусне, че нито е купувано, нито е продавано.

Запитани защо залагат на биткойна, 41% от анкетираните отговорили, че смятат виртуалната валута за „технология, променяща света“. 21% твърдят, че това е „дългосрочен инструмент за инвестиция като златото и среброто“, а 15% са започнали по съвет на роднина или приятел.

Нито едно от изброените не е финансова причина за извършване на инвестиция.

Дори ако технологията зад "биткойн да променя света“, това не дава никаква инвестиционна оценка или обосновка, пише MarketWatch.

Биткойн не притежава патент над технологията. И ако се вярва, че може да се превърне в аналогия на инвестицията в злато и сребро, е чудно как това се твърди на този етап. Биткойнът съществува само от няколко години и е един от най-нестабилните финансови активи в света.

Биткойнът поскъпва с близо 700% от март насам. Но две трети от анкетираните, 67%, заявяват, че не са предприели никакви стъпки за продажба на част от своите жетони. Само един на всеки шестима души казва, че приема биткойна като краткосрочна инвестиция, като планира да продаде в рамките на една година. Повечето от анкетираните заявяват, че планират да държат своите биткойни в продължение на години.

Поддръжниците на идеята за виртуалната валута казват още, че биткойн ще преоткрие начина, по който плащаме за нещата. Може би. Но само 8% от анкетираните планират да го използват за покупки.

С други думи, по-голямата част от мнозинството признават, че играят спекулативна игра, без да приемат напълно рисковете.

Финансови експерти ще кажат, че няма нищо лошо в хазарта или спекулациите, стига да знаете, че правите точно това. А спекулирането, особено в един балон, има много предимства – може да направите лесни пари.

Онези, които досега са заложили на биткойна, са спечелили големи печалби. Но това беше вярно и за онези, които залагаха на недвижими имоти в средата на последното десетилетие. Беше забавно, докато траеше, а спечелиха тези, които съумяха да си тръгнат навреме. Нещастието дойде при онези, които смятаха, че техните спекулации са инвестиции и продължаваха, след като музиката вече беше спряла.


 

Последни новини
Още от Новини