Членството на страните от Източното партньорство в ЕС отстъпва на заден план

Срещата на върха следващата седмица не се очаква да доведе и до особен напредък на отношенията между ЕС и Армения и Грузия

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Европейският съюз (ЕС) планира да охлади надеждите на бившите съветски републики, част от Източното партньорство, за разширяване на среща на върха, която ще се проведе в края на следващата седмица, пише онлайн изданието EUObserver.com.

Страните от ЕС планират да декларират, че "признават европейските стремежи и европейския избор на заинтересованите партньори", посочва се в "признават европейските стремежи и европейския избор на заинтересованите партньори", с която изданието разполага.

Брюксел обаче планира да каже на Грузия, Молдова и Украйна, че техните договори за асоцииране няма да доведат до членство в блока, значителна финансова помощ, право на свободна работа на техните граждани или военна подкрепа.

ЕС се е споразумял за тази позиция, след като през 2016 Холандия отхвърли на необвързващ референдум договора за асоцииране с Украйна.

Фактът обаче, че вътрешно решение на Холандия взима отражение върху външната политика на блока разгневява Киев. "Това, което Украйна в крайна сметка иска, е просто съобщение: Щом сте готови, вие сте добре дошли“, коментира Костянтин Елисеев, помощник на украинския президент Петро Порошенко, пред изданието.

В декларацията се посочва още, че преговорите между ЕС и страните от Източна Европа „не са насочени срещу никого“, въпреки че преди четири години предложението за договор за асоцииране на Украйна предизвика революция и последвалата инвазия на Русия в страната.

Срещата през следващата седмица ще се проведе на фона на засилващото се напрежение, особено между Азербайджан и арменските сили в района на Нагорни Карабах. Проектът на декларация се ориентира към виждането на Азербайджан за конфликта.

Вижте още в материала на Investor.bg

Последни новини
Още от Новини