Китайските държавни предприятия в битка за световно лидерство

Регулаторът на държавните активи в Китай иска да спре зависимостта от вносни суровини

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Китайските държавни предприятия трябва да прекратят своята зависимост от чужди ресурси и да се сдобият с "водеща роля" на световните пазари, ако искат да спечелят титлата компании от "световна класа", каза ръководителят на регулатора на държавните активи.

Сяо Яцин, председател на китайската държавна контролна и административна комисия за активи (SASAC), заяви в петък, че държавните предприятия трябва първо да придобият "водещи позиции в разпределянето на глобалните ресурси", за да постигнат амбициозните си цели.

Сяо каза пред вестник People's Daily, официалният вестник на Китайската комунистическа партия, че редица държавни предприятия "остават зависими от вносни ресурси".

"Ако тази ситуация не се промени, ще бъде трудно да се твърди, че те са станали предприятия от световна класа", каза той.

Докато държавните компании увеличиха световния пазарен дял през последните години, те все още изостават от международните си партньори, когато става дума за "добавяне на стойност", насърчаване на иновациите и развитие на марки, добави той.

"Предприятия от световна класа са тези, които имат водеща роля и международно влияние в развитието на глобалните си сектори", добави той. "Не можете просто да кажете, че сте от "световна класа". Това трябва да се признае от индустрията. Пазарът трябва да го признае".

Китай стартира последния кръг от реформи на държавните предприятия през 2015 в опит да облекчи тежестта на убийствените дългове, да затвори предприятията "зомби" и да направи по-ефикасно използването на държавния капитал и ресурси.

Последни новини
Още от Новини