Deloitte оцени Големия бариерен риф

Коментар на Майкъл Хийт, Bloomberg News за екологичната стойност на Големия бариерен риф

От дълги години Големият бариерен риф в Австралия е застрашен от климатичните промени, замърсяването от селскостопанската и индустриалната дейност и незаконния улов. Нарастващата заплаха пред най-големия жив организъм на планетата накара икономистите да намерят решение - да му поставят цена, предаде Bloomberg. Редакторът на Bloomberg за Азия Майкъл Хийт коментира темата.

Фондация Голям Бариерен Риф поръчва на Deloitte да даде парично изражение на стойността на ползите, които представлява Големият бариерен риф в Австралия.

"Икономистите изчислиха заетостта, свързана с рифа, както и годишната икономическа активност", информира Хийт. Също така икономистите разпределят стойността и на база на хората, посетили бариерния риф и колко са похарчили, тези, които не са и също хората, които работят там.

На тази база икономистите получават цифрата 56 млрд. австралийски долара. 

Цифрата обаче не включва стойността, свързана с престижа и образа на Австралия, както и значението му за коренните културни общности, чиято връзка с него е в продължение е 60 хил. години, каза още той.

Основният въпрос е, че Големият бариерен риф също има и безкрайна екологична стойност, който някои предприемачи опитват да занижат, за да извлекат максимални ползи от нея.

Паричното остойностяване е начин дебата да се погледне от различна гледна точка. Да се вкарат достоверни цифри, за да могат всъщност хората да преценят плюсовете и минусите на това, което се случва.

Целият коментар, чуйте във видеото.

Още по темата:
Колко струва Големият бариерен риф?

Последни новини
Още от Новини