БВП на Япония бележи ръст седмо тримесечие поред

Вътрешното търсене в Страната на изгряващото слънце бележи леко свиване, но това бива компенсирано от по-големия растеж на външното търсене

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Икономиката на Япония се е разраснала със стабилен темп през трите месеца до края на септември, сочат първоначалните оценки. Така страната отбелязва седмо поредно тримесечие на ръст, след като износът е помогнал да се компенсира по-слабото местно търсене, съобщава британското издание Financial Times, цитирано от Investor.bg.

Предварителното четене на брутния вътрешен продукт (БВП) показва годишен ръст от 1,4% през третото тримесечие спрямо ревизирания темп от 2,6% през вторите три месеца. Резултатите обаче все пак са над медианната прогноза за 1,3% на икономисти, анкетирани от Ройтерс.

БВП на тримесечна база се е увеличил с 0,3%, забавяйки се от 0,6% през тримесечието до края на юни.

Местно търсене се е свило с 0,2% спрямо предишните три месеца, с което е забавилo нивото на растеж на БВП на тримесечна база с 0,2 прoцентни пункта., тъй като частното потребление е регистрирало спад от 0,5%. Растежът на капиталовите разходи е бил 0,2% на тримесечна база, което е малко под очакванията за увеличение от 0,3%.

Външното търсене обаче е подкрепило растежа на тримесечна база с 0,5 процентни пункта., което е над прогнозите за 0,4% пр.п., тъй като износът е нараснал с 1,5%, а вносът се е свил с 1,6%.

Последни новини
Още от Новини