Борбата с климатичните промени, без САЩ

Репортаж на Bloomberg за настоящата ситуация в борбата с климатичните промени

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Световната битка срещу глобалното затопляне бе значително затруднена, след като Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от Парижкото споразумение. Но значи ли това, че борбата с изменението на климата е изгубена кауза? Кратък репортаж на Bloomberg разяснява настоящата ситуация в борбата с климатичните промени. (Видео: Хенри Бейкър)

2016 бе поредната година с отчетени най-високи температури. Спрямо предишните 17 години, 2016 е най-горещата. С голямо мнозинство учените се съгласяват, че виновникът е глобалното затопляне, което едва започва. Продължава топенето на ледените шапки, разразяването на природни пожари, засушаване и урагани.

Държавите трябва да променят енергийните си политики и да инвестират огромно количество пари. Те ще го направят, но най-вероятно без САЩ. На 1ви юни президентът Тръмп обяви, че САЩ ще се оттегли от Парижкото споразумение.

Но дори и всичките обещания да бъдат изпълнени, се очаква в настоящия век температурата на планетата да се повиши до 3,4 градуса по Целзий – доста над целта на ООН за 1,5 градуса.

За да бъде изпълнено парижкото споразумение правителствата трябва да въведат повече стимули за чиста енергия, да намалят подкрепата си за изкопаемите горива, да повишат цената за отделяне на вредни емисии и да намалят изсичането на гори. Изчислено е, че до 2030 за споразумението ще е нужен разход от 13,5 трилиона долара.

 

 

Последни новини
Още от Новини