Bitcoin поскъпна в Зимбабве след като армията завзе властта

Страната няма своя собствена валута

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Bitcoin поскъпна с 10%, след като въоръжените сили на страната завзеха властта, пише Bloomberg.

Цената на криптираната валута в южноафриканската държава скочи до 13,499 долара - почти двойно по-висока от тази, с която се търгува на международните пазари, сочат данни от уебсайта на трейдинг платформата Golix.

Търсенето на Bitcoin в Зимбабве нарасна поради недостиг на твърда валута. Golix обработи транзакции на стойност над 1 милион долара през последните 30 дни, в сравнение със 100 хил. долара за цялата 2016.

Зимбабве няма своя собствена валута. Правителството приема щатския долар и южноафриканския ранд като законно платежно средство от 2009, след като хиперинфлацията направи местния долар безполезен.

Golix, нерегулирана платформа, която търгува и с други криптовалути, оперира от 2014 насам.

Цените за Bitcoin се определят от търсенето и предлагането, посочва Таурай Чинямакбову, съсобственик на платформата.

На продавачите се заплаща в щатски долари, депозирани по електронен път, които могат да бъдат конвертирани само на черния пазар.

Армията на Зимбабве се премести в столицата Хараре във вторник след седмица на конфронтация с правителството на президента Робърт Мугабе и заяви, че действието е необходимо, за да се предотврати насилственият конфликт в южноафриканска държава, която той управлява от 1980 насам.

Събитията се развиват по този начин, тъй като Зимбабве е в дълбока криза. Икономиката е намаляла наполовина от 2000 насам, а приблизително 95% от работната сила е безработна. 

Последни новини
Още от Новини