Американските санкции и либерализацията на европейския пазар – страховете на Газпром

Санкциите от Вашингтон застрашават реализацията на нови проекти и обслужването на старите, смятат от руския газов конгломерат

Централата на Газпром в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Централата на Газпром в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Най-голямата компания в Русия - държавния газов гигант "Газпром" призна, че санкциите на САЩ застрашават "новите проекти на компанията" - разширението на "Северен поток" и "Турски поток", както и обслужването на старите газопроводи - "Северен поток" и "Син поток".

Това е записано в в тримесечния отчет на рисковете, изпратен до акционерите на компанията, пише Investor.bg.

Според ръководството на газовия гигант на този етап не се налага промяна в стратегическите направления на дейността или промяната в приоритетните проекти.

Като риск за дейността в Европа се отчитат още действията на Европейската комисия за либерализацията на газовия пазар. От компанията отбелязват, че са планирали по-активна маркетингова политика и ще развиват "нови форми и методи на търговия", сред които краткосрочни договори, борсови сделки и други.

"Газпром" изнася към Европа голяма част от добива на газ, пише още в отчета.

По отношение на шистовия газ в компанията отчитат по-голямата роля на САЩ на газовата карта - през 2016 страната е изнесла втечнен шистов газ в обем от 3,9 млрд. куб. метра, като 60% от него са насочени към страните от Южна Америка. В Европа проучванията досега не дават подобни резултати - проучванията в Полша и Дания приключиха без резултат, а в редица страни, сред които и България, има пълен мораториум на проучвания и добив на шистов газ, пишат анализаторите.

"Стартът на търговския добив на шистов газ в Европа в средносрочна перспектива е малко вероятен", е записано още в документа.

В документа е отбелязано още и значително намаление на пазарната капитализация на компанията - от 3,6 трилиона рубли към края на 2016 до 2,8 трилиона рубли на 30 септември 2017, но и че не се отчитат нови финансови рискове за дейността през третото тримесечие на годината. 

Цената на природния газ ще зависи от множество фактори, сред които политическите и икономическите проблеми в богатите на петрол страни и като цяло регулацията на петролните пазари (от страна на ОПЕК и страните, които са извън организацията), както и от плановете за развитието на ядрени централи и метеорологичните условия през следващите месеци, пише още компанията. 

Последни новини
Още от Новини