Започна ремонтът на прохода Петрохан, стойността му е над 12 млн. лева

Проходът ще е затворен за тежкотоварни автомобили, леките коли ще се движат в едната лента

Символична първа копка, сложила началото на ремонтите по Петрохан. (14.11.2017) Снимка: АПИ Символична първа копка, сложила началото на ремонтите по Петрохан. (14.11.2017) Снимка: АПИ

Днес (14 ноември) бе сложено началото на ремонта на основният проход, свързващ Северозападна и Югозападна България – Петрохан. Отсечката, която ще бъде ремонтирана, е с дължина 20,8 км (Бучин проход – Берковица от км 30+400 до км 51+235).

Това се разбира от съобщение от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Средствата идват по линия на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020,

Пътят II-81 София - Петрохан - Лом е изграден през 1970 и е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Второкласният път е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II, пристанище Лом и балнеоложкия курорт Вършец, посочват от АПИ.

Предвидено е по европрограмата да бъдат ремонтирани общо 43 километра от прохода.

Започналите днес ремонтни дейности са в отсечка, влизаща в лот 3.

През следващите седмици предстои да стартира и работата по лот 2, в който са още 22,2 км от път-81 Костинброд - Бучин проход. С успешното завършване през следващите 15 месеца на двата обекта ще бъде обновен целият проход Петрохан, заяви по време на първата копка шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов.

Той също така посочи, че през есенно-зимния сезон ще се използва всеки подходящ ден за извършването на дейности, които не са свързани с асфалтовата настилка. Полагането на новия асфалт ще започне през пролетта.

По време на ремонта проходът ще е затворен за тежкотоварния трафик. Движението на леките коли няма да се спира, а ще се прехвърля в платното, в което не се извършат строителни работи.

Общата стойност на започналият ремонт, в която влизат средствата, отпуснати на фирмите строители и фирмите надзорници, възлиза на 12 666 995 лева, от които държавата съфинансира 1 900 049 лева.


 

Последни новини
Още от Новини