Ще бъде ли гарантирана енергийната сигурност при продажба на ЧЕЗ

Няма да има автоматично одобрение на сделката, обеща енергийният министър

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Купувачът на ЧЕЗ България ще бъде внимателно оценен от българската държава и продажбата няма да бъде приета автоматично. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова преди началото на 7-мата Енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). Темата на конференцията е посветена на приоритетите в областта на енергетиката по време на председателството на Съвета на ЕС в началото на 2018 година, пише Investor.bg.

Петкова посочи, че продажбата се води от чешката държава, която е собственик на CEZ Group, и нашите власти не могат да правят предварителна проверка на потенциални купувачи. Тя допълни обаче, че сделката за продажбата на активите на чешкото дружество у нас ще бъде оценена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за финансов надзор (КФН) и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), така че да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната и защититата на потребителите.

Продажбата ще бъде допусната едва след проверката на тези органи. "Ще бъдат взети всички необходими мерки. Процедурата е законово регламентирана", каза тя и допълни, че без разрешение от българската държава, сделка няма да има.

По време на приветствието си към участниците в конференцията енергийният министър посочи и част от приоритетите на управляващите за месеците на българското председателство. Фокусът ще е върху Западните Балкани, изграждането на инфраструктура и газовите връзки. Петкова изрази своите очаквания по време на председателството да започне и строителството на новата газова връзка с Гърция (IGB), за която тръгнаха и първите търгове - за избор на консултант за инженерните работи. България ще работи и за реализиране на дейностите за постигането на пакета "Чиста енергия за всички европейци".

"Нужен е изцяло нов закон за енергетиката, а не "кръпки", с които да бъде въведна либерализацията на енергийния пазар у нас", каза по време на приветствието си и председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев. Той посочи, че отварянето на пазара е приоритет за управляващите в следващите месеци и е крайно време да бъде направено.

Преди началото на конференцията имаше очаквания, че бъде представен и дългоочакваният доклад на Българската академия на науките (БАН) за проекта АЕЦ "Белене". Петкова уточни пред журналисти, че учените още не са предали финалния вариант на документа. Очаква се това да стане до броени дни и ще бъде представен публично. "Ние също искаме бързо да получим отговорите на тези въпроси", допълни тя.

Последни новини
Още от Новини