Бизнес имотите в София с най-голяма доходност в ЕС през третото тримесечие

В Европа като цяло през по този показател е Москва

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Бизнес имотите в София – офиси, търговски площи на водещата търговска улица (бул. "Витоша") и логистични имоти, предлагат на инвеститорите най-високата доходност в рамките на Европейския съюз (ЕС) през третото тримесечие на 2017.

Това показват данни на консултантската компания Cushman&Wakefield, цитирани от Investor.bg.

Наемите на офис площите в централните райони на София например достигат средните €13,5 на кв.м, посочва компанията, като се позовава на данни, събрани от партньора ѝ за България Forton. За тримесечието няма промяна в наемните нива, но на годишна база има ръст от почти 4%.

Доходността остава стабилна на ниво от 8%, което не се променя нито за тримесечието, нито за 12 месеца. Очакванията обаче са до края на годината да има известно понижение.

В рамките на ЕС Букурещ в Румъния е на второ място с доходност от 7,25% за първокласните офиси.

По-висока доходност се отчита единствено за централния бизнес район на Москва – 10,5%. В Истанбул нивото ѝ е колкото в Букурещ – 7,25%.

В ЕС като цяло, без София и Букурещ, доходността от инвестициите в първокласни офис площи се колебае между 3%, колкото е в Мюнхен, и 6%, колкото е в Хага, като тенденцията също е за плавен спад, показват данните на компанията.

Що се отнася до търговските площи по водещите търговски улици, наемите по бул. „Витоша“ в София остават €46 за кв.м и през третото тримесечие на годината. Доходността достига 8,5% и не се очаква промяна.

В рамките на ЕС Букурещ пак е на второ място със 7,5% доходност от подобни търговски площи.

За Европа като цяло Москва отново е лидер с 12,5%. На водещи пазари като Париж, Виена, Рим, Милано доходността е дори под 3%.

При логистичните площи в София наемите се задържат стабилни на средно ниво от 4 евро на кв.м през третото тримесечие, което обаче е с малко над 5% повече на годишна база и тенденцията е за ръст заради засиленото търсене и недостатъчното предлагане. Доходността се понижава с 25 базисни пункта на годишна база до 9,25% и се очаква да остане стабилна.

Втори е Букурещ с 8,75% доходност, а трета е Будапеща с 8%.

Средно за Европа наемите на офис площи отчитат ръст от 2,7% през третото тримесечие на годишна база спрямо 2,1% през второто тримесечие, показват данните на Cushman&Wakefield.

Последни новини
Още от Новини