В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

В капан ли се намира ЕЦБ

Ивелина Петрова, В развитие, 13.11.2017

Източник: Bloomberg Terminal Източник: Bloomberg Terminal

ЕЦБ е изправена пред дяволската алтернатива, за която Фредерик Форсайт говори в една от своите книги. Всички опции пред централната банка носят потенциални рискове. Президентът на финансовата институция Марио Драги е наясно, че поддържането на т.нар. стимули създава повече рискове, отколкото ползи, но също така знае, че елиминирането на стимулите може да срути къщата от карти на еврозоната, пише Mises.org. 

Централната банка иска слабо евро, но в същото време и силна икономика. Износът на страните членки се случва предимно в рамките на ЕС. Следователно, колкото повече те изнасят, а техните икономики се възстановяват, толкова по-силно ще бъде еврото, а с него и риска от загуба на конкурентоспособност. ЕЦБ се опита да отслаби покупателната сила на еврото, изпращайки сигнали, че няма да предприема агресивни действия по отношение на затягането на паричната политика, но тази реторика не намери значително отражение в цената на единната валута, докато не излезе на преден план отново политическият риск. 

Слабото евро не подпомогна износа на ЕС в чужбина. Износът на страните членки извън ЕС стагнира от стартирането на програмата за стимули, въпреки че еврото е по-слабо прямо кошницата от валути в сравнение с нивото си от началото на програмата. Това показва, че ръстът на износа не се задвижва чрез изкуствени стимули или девалвация на валутата, а от икономическите дейности, генериращи добавена стойност - нещо, което ЕС е спрял да следва.

ЕЦБ се намира в ситуация, от която не е толкова лесно да се излезе. Първото доказателство е, че програмата за изкупуване на облигации трябваше да приключи преди месец съобразно обявения план, но това не се случи. Въпреки свръхликвидността от над 1 трлн. евро ЕЦБ запази обема на изкупуваните активи. Изкупуваните дългови инструменти от централната банка надвишават нетните емисии в еврозоната над 7 пъти. За справка, докато действа програмата за количествени улеснения в САЩ покупките на Фед не са достигали 100% от новите емисии. Макар че ЕЦБ намали наполовина обема на изкупуваните облигации до 30 млрд. евро месечно от 1 януари 2018, покупките на централната банка ще продължат да надвишава 100% от нетните емисии. 

Какво означава това?

Вижте още във видеото

Последни новини
Още от В развитие