СПАМ имейли крадат лични данни, алармира ГДБОП

В схемата е замесено името на фирма за бързи кредити

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) излезе с предупреждение за проведена днес масова атака посредством СПАМ имейли, имащи за цел кражба на личните данни на интернет потребителите.

„Днес в сектор „Киберпрестъпност“ при ГДБОП-МВР са регистрирани множество сигнали от интернет потребители, които са получили на електронните си пощенски кутии съмнителни имейли с предупреждение за плащане на просрочени задължения от името на фирма Кредисимо АД“, пишат от пресотдела на МВР.

В хода на извършената проверка е установено, че към СПАМ съобщенията е прикачен зловреден файл, който компрометира компютърната конфигурация на потребителя, като извлича неправомерно лични данни, пароли за социални мрежи, пощенски кутии, банкови ресурси и други. Така заразения компютър е възможно да бъде използван от компютърните престъпници и за редица множество други кибер атаки – разпращане на нови фишинг мейли и DDoS мрежови атаки.

Не е извършена хакерска атака към фирма Кредисимо и тяхната база данни, като фирмата не стои зад разпращането на тези съобщенията. Хакерите използват неправомерно името на компанията, за да заблудят получателите, уточняват от вътрешното ведомство.

В първите часове на СПАМ кампанията едва три антивирусни продукта са реагирали на компютърния вирус, но броят им бил „значително увеличен“ след предприетите действия от страна на спецполицаите.

„Осъществено е незабавно взаимодействие на ГДБОП с фирма Кредисимо и доставчици на електронни пощенски услуги в страната, с цел установяване източника на кибер атаката, предприемане на действия по нейното неутрализиране и уведомяване на обществеността за възникната опасност“, посочват още от МВР.  

Последни новини
Още от Новини