ЕС търси нови пътища за борба с фалшивите новини

ЕК ще създаде работна група по въпроса, в която ще участват представители на научните среди, онлайн платформи, медии и граждански организации

Снимка: Pixabay.com Снимка: Pixabay.com

Европейската комисия създава експертна група, от която се очаква да предложи начини за борба с фалшивите новини и дезинформацията.

Дейността на експертната група и резултатите от обществената консултация, която също бе стартирана днес, ще допринесат за разработването на стратегия на равнище ЕС за борба с разпространението на фалшиви новини, която ще бъде представена през пролетта на 2018.

В групата ще участват представители на научните среди, онлайн платформи, медии и граждански организации. 

„Свободата на получаване и споделяне на информация и плурализмът на медиите са залегнали в Хартата на основните права на ЕС. Живеем в епоха, когато е почти невъзможно да се ориентираш в потока от информация и дезинформация. Затова трябва да предоставим на гражданите инструменти за откриване на фалшивите новини, подобряване на доверието онлайн и управление на получаваната от тях информация“, заяви първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от пресотдела на институцията, пише Investor.bg.

Еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел пък коментира, че в основата на нейните действия стои защитата на правото на гражданите на качествена информация. „Искам открита и широка дискусия за фалшивите новини, за да вземем мерки във връзка с това явление и да преодолеем предизвикателствата, които стоят пред нас“, добавя тя, цитирана от пресслужбата на ЕК.

Гражданите, социалните медии, медиите и изследователите са поканени да споделят мненията си до средата на февруари догодина. Ще бъдат събрани становища какви действия могат да бъдат предприети от ЕС, за да се предоставят на гражданите лостове за оценка на надеждна и проверена информация, и за съобразяване с предизвикателствата в ерата на цифровите технологии

ЕК желае да установи как гражданите и заинтересованите страни възприемат фалшивите новини, по какъв начин откриват онлайн дезинформацията и до каква степен се доверяват на различните медии. Комисията ще оцени мерките, предприети от платформи, медии и граждански организации, за да се попречи на разпространението на фалшиви новини онлайн. Ще бъдат очертани възможните бъдещи действия за укрепване на достъпа на гражданите до надеждна и проверена информация, и за предотвратяване на разпространяването на дезинформация в интернет.

Комисията уточнява, че консултацията засяга фалшивите новини и онлайн дезинформацията, при които съдържанието не е незаконно и затова не е обхванато от съществуващото законодателство на национално и европейско равнище. ЕК приканва специалистите да кандидатстват за участие в експертната група. Тази група ще изготви препоръки към ЕК и се очаква да включва по няколко представители от всяка област на експертни познания. Крайният срок за представяне на кандидатури е средата на декември. Очаква се експертната група да започне работа през януари догодина, като е предвидено нейната дейност да продължи няколко месеца.

Разпространението на новини, които умишлено подвеждат читателите, се превръща във все по-голям проблем за европейските демокрации, като засяга начина, по който хората възприемат действителността, отчита комисията. Резултати от проучването Евробарометър от миналата година показаха, че европейските граждани са обезпокоени за независимостта на медиите и нямат голямо доверие в тях.

Припомняме, че при определянето на отговорностите на българския еврокомисар Мария Габриел председателят на комисията Жан-Клод Юнкер ѝ постави задача да обърне внимание на предизвикателствата, свързани с разпространяването на фалшива информация онлайн и да даде начало на обсъждане за необходимите действия.

През юни пък Европейският парламент прие резолюция, призоваваща ЕК да обмисли задълбочено настоящото положение и правната рамка относно фалшивите новини, и да провери възможността за законодателна намеса за ограничаване на разпространението на фалшиво съдържание. 

Последни новини
Още от Новини