Шест форума за туризъм по време на българското председателство

Първият ще бъде още на 13 февруари, заяви министър Николина Ангелкова

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Предвидени са шест основни срещи, свързани с туризма, по време на председателството на България на Съвета на ЕС. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на БНР. 

Първата среща ще бъде още на 13 февруари. Това ще бъде неформално посещение на министрите на туризма, котя още бъде под надслов "Туризъм и икономически растеж". 

Следващият форум е на 15 февруари, когато ще се проведе конференция на тема "Дигитализацията в туризма", а за 23 май е планирана среща на тема "Туризъм и енергетика", която е в рамките на Дунавската стратегия, чието председателство България поема през 2018. 

"След това имаме специална среща на тема "Културно-исторически туризъм" във Велико Търново. Имаме и среща на министрите от Организацията за черноморско икономическо сътрудничество във Варна. Това са шест ключови събития, като успоредно с това, по време на цялото председателство, ние ще рекламираме България, която не е само дестинация, желана за зимен и летен туризъм, но разполага  и с културно-историческо наследство". 

Все пак ние сме на 3-то място след Италия и Гърция по брой открити исторически артефакти и на 2-ро място след Исландия по минерални извори, подчерта министър Ангелкова. "За това и залагаме на разширяването на крилата на сезона основно с културно-историческия и балнео и спа туризма". 

По думите на министъра според данни на Световния съвет за туризъм и пътувания - туризмът заема 12% от БВП на България с преките и непреки инвестиции, свързани с него.

"Като потвърждение на това само за първите 8 месеца приходите от международен туризъм са над 5 млрд. лв, което е почти 11% ръст спрямо миналата година. А броят на чуждестранните туристи е над 7 млн., което е 8% ръст. А над 80% от туристите се връщат отново в страната ни". 

Последни новини
Още от Новини