Рахой: Трябва да възстановим Каталуния от разрухата на сепаратизма

Испанският премиер даде старт на предизборната кампания за парламент

Мариано Рахой. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Мариано Рахой. Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че трябва да се възстанови "Каталуния от разрухата на сепаратизма", предава  BBC. 

Министър-председателят посети днес, 12.11.2017, Каталуния, за да даде начало на предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот, насрочен за 21 декември.

Рахой се обърна към потенциалните избиратели на неговата Народна партия ден след като в областта бе организиран митинг в подкрепа на арестуваните министри от отстраненото каталунско правителство. 

Премиерът призова "мълчаливото мнозинство" да излезе и да даде своя глас в края на декември, като по този начин се обърна към по-голямата част от населението на Каталуния, която отказа да вземе участие в референдума за независимост. 

Избирателната активност в проведеното на първи октомври гласуване бе 43%.

Това е първото посещение на испанския министър-председател в областта от началото на кризата между Барселона и Мадрид, започнала през октомври. 

Каталуния организира обявен за незаконен от Мадрид референдум за независимост. Регионалното правителство се позова на резултатите от референдума, за да прочете декларация за отделяне от Испания, заради която централните власти наложиха директно управление над автономната област.

Регионалното правителство бе разпуснато, а срещу неговите членове има повдигнати обвинения в организиране на бунт и злоупотреба с обществени средства. 

Последни новини
Още от Новини