Ще има ли България единна туристическа система

Стартира нов конкурс

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Тръгна нов конкурс за разработването на единната туристическа система, като новата система ще свърже регистрите на хотелите с МВР, НАП, общините и Министерството на туризма, съобщават от министерството. 

Министерство на туризма даде ход на нова процедура за възлагане на обществена поръчка за проектиране и разработване на Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) и система Регистър за настаняване.

Търгът за ЕСТИ беше обявен през 2016 г., но беше прекратен заради обжалвания, припомнят от Министерството на туризма. Междувременно бе създадена  Държавна агенция „Електронно управление“, което наложи съгласуване на документацията преди старта на новата процедура.

Целта на единната система за туристическата информация е да свърже в реално време регистрите на хотелите с Министерството на туризма, с МВР, Националната агенция за приходите (НАП) и общините, като всички институции ще имат съответното ниво на достъп, което е необходимо за събиране и обработка на данни.

Очакванията са, че това ще повиши приходите в туризма, ще доведе до ограничаването на сивия сектор и реалното отчитане на броя пребиваващи в хотелите и др. Това от своя страна ще рефлектира положително и върху икономиката на страната.

Кандидатите ще могат да представят офертите си в предвидените по Закона за обществени поръчки срокове. Предложенията ще се приемат в Министерство на туризма, съобщават от ведомството, но без да дват повече подробности за предстоящите търгове.

Последни новини
Още от Новини