Китайците харчат милиарди онлайн за Деня на необвързаните

Най-малко 20 млрд. долара е само оборотът на Alibaba днес

Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

Потребителите в Пекин похариха милиарди долари в "Деня на необвързаните", пазарувайки онлайн всичко - от пелени до диаманти. Денят на необвързаните (Singles Day) е ден на промоции, който се превърна в най-голямото събитие за електронна търговия в света, предава AP.

Денят на необвързаните започва от идея на китайски студенти през 90-те да празнуват версия на Свети Валентин, но за хора без романтични партньори.

Alibaba Group

Най-големият китайски гигант в областта на електронната търговия Alibaba Group заяви, че продажбите на хиляди търговци на дребно на платформите му са надвишили 130 милиарда юана (20 милиарда долара) до късния следобед днес.

Разпродажбите започнаха в петък в полунощ. Миналата година продажбите на платформите на Alibaba възлязоха на над 120,7 милиарда юана, поставяйки рекорд за компанията.

За сравнение, американските купувачи миналата година похарчиха над 5 милиарда долара за пазаруване онлайн на Деня на благодарността и Черния петък, сочат данните на Adobe. През миналата година купувачите похарчиха и $ 3,39 млрд. на т.нар. "Кибер понеделник", най-големият ден за онлайн пазаруване в САЩ, твърди Adobe.

В Китай основният конкурент на Alibaba, онлайн търговецът на дребно JD.com, заяви, че продажбите са надхвърлили 16,7 млрд. долара, макар че данните далеч не са сравними, тъй като JD проследява транзакциите от 1 ноември до днешния ден.

Мощта на Кибер Китай

Китай вече е най-големият пазар за електронна търговия в света и делът на онлайн покупките нараства всяка година. Boston Consulting Group прогнозира, че разходите онлайн ще се увеличават с 20% годишно, достигайки 1,6 трилиона долара до 2020, в сравнение с 6% ръст за продажбите на дребно като цяло.

Тези разходи дават тласък на усилията на управляващата комунистическа партия за подхранване на базирания на потребителите икономически растеж и намаляване на зависимостта от търговията и инвестициите.

Китай има 731 милиона потребители на интернет, с 6% повече от 2016, според статистическите данни на правителството.

Последни новини
Още от Новини