Картата на света на виното преминава през драматични промени

Ще се появят нови региони за отглеждане на лозя

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Климатичните промени изместват производството на вино към нови региони, а след няколко години вината от Англия и Полша може да се окажат толкова харесвани, колкото и бутилките, идващи от Франция, Италия или Калифорния. Картата на света на виното преминава през драматични промени, коментира Quartz, цитиран от Investor.bg.

Световното производство на вино е напът да достигне най-ниските си нива от десетилетия основно заради климата, сочат оценки на Международната организация за виното (МОВ). В същото време производството на вино във Великобритания достига върхове, особено при пенливите.

Макар че експертите остават разделени за това кои части на света ще изгубят и кои ще спечелят, всички са съгласни, че най-известните региони за вино в света няма да останат същите. С повишаването на глобалните средни температури най-добрите земи за засаждане на лозя се отдалечават от екватора и отиват все повече на север или на юг в зависимост дали говорим за северното или южното полукълбо.

Първото изчерпателно проучване по темата е публикувано през 2013 г. в журнала Proceedings of the National Academy of Sciences. То прави драматичното твърдение, че виното, произвеждано в Бургундия, Франция, и долината Напа, Калифорния, наред с други региони по света, ще изчезнe в рамките на 50 години.

Изследователите твърдят, че ще се появят нови региони за отглеждане на лозя и че те ще произвеждат по-добри вина от сегашните лидери. В Европа в Англия, Полша и Австрия ще се развият най-благоприятните условия, прогнозира проучването. А в САЩ щатите Монтана, Уайоминг и Мичиган ще извлекат най-големи ползи.

Проучването обаче бе разкритикувано заради слабата си методология. Макар че тези традиционни регионi определено са под заплаха, последващи проучвания обрисуват по-сложна картина. С повишаването на температурите местните климатични промени може да се окажат различни по света. Някои региони ще преживеят суши например, а други – наводнения. По-добър начин за прогнозиране на тези промени е да се изучат отделните региони.

Проучване от по-рано тази година показа, че вкусът на кава – вид пенливо вино, произвеждано в северните части на Испания – ще се влоши в резултат на по-топлите температури. Очаква се регионът да бъде по-сух и по-топъл, което ще доведе до по-ранно узряване на гроздето, а това от своя страна ще направи виното по-сладко и не толкова кисело.

От друга страна проучване от 2016 г. показва, че климатичните промени може да са се оказали полезни за френските лозя от 80-те години насам. Ранното зреене е направило гроздето по-богато на танини – химикалите, които дават цвета на червеното вино и могат да добавят нотки горчивина и комплексност. Проучването обаче предупреждава, че тези предимства може да не се задържат още дълго време със затоплянето на климата.

Има надежда, че ще има и региони, където климатът няма да се промени значително. Проучване от 2015 г. предполага, че някои региони може да успеят да се адаптират към промените в климата, използвайки методи като напояване.

В най-лошия случай други региони ще са готови да се възползват от пропуските. Въпросът е кой регион ще се превърне в следващото Бордо или Напа. Някои от кандидатите са Англия и Мичиган в САЩ.

С промените във времето климатът в региони в Южна Англия все повече наподобява този на френския Шампан. В същото време почвата там също е като тази в региона, което значи, че през следващите години за английските вина може да се чува доста повече.

Щатът Мичиган вече има малко производство на вино, но все повече го увеличава със затоплянето на времето. Броят на винарните например е скочил от 16 до 130 през последните 10 години.

Последни новини
Още от Новини