Електронните играчки разплакаха Барби

Hasbo пак се цели да закупи Mattel, производителят на Barbie

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Американският производител на играчки Hasbro опитва нов подход за придобиването на най-големия си конкурент в САЩ - Mattel, твърди източник, пожелал анонимност, защото информацията е поверителна. 

Сделката ще създаде мегакомпания мастодонт в света на играчките, обединяваща брандовете на Hasbro (My Little Pony, Monopoly и Nerf) с куклите Barbie на Mattel и играчките Hot Wheels. 

Комбинираната компания ще притежава по-голяма ценова мощ, за да преговаря с филмови стидиа, телевизионни и филмови франчайзи.

Пазарите реагираха

Позицията на Mattel към Hasbro в тази увертюра не е ясна и не е сигурно, че ще се стигне до споразумение, твърди източникът. Hasbro и Mattel отказаха коментар, но Wall Street Journal съобщи за поредната атака на Hasbro спрямо Mattel. Акциите на Mattel скочиха с около 24% в следборсовата търговия, а акциите на Hasbro се повишиха с около 3,3%.

Hasbro има пазарна стойност от около 11 милиарда долара след близо 18% увеличение на цената на акциите си досега през 2017. Акциите на Mattel са се понижили с 47% тази година, оценявайки компанията на 4,8 милиарда долара. Това я прави по-уязвима като цел за поглъщане. 

Електрониката и традиционните играчки

Банкрутът на Toys “R” Us през септември - най-големият търговец на дребно в САЩ, извади на преден план битките, пред които е изправен секторът, включително онлайн конкуренцията и пренасочването на предпочитанията на децата към електрониката, загърбвайки традиционните играчки. Mattel посочи този фалит като причина за слабите продажби.

Преди две седмици Mattel прекрати изплащането на дивиденти, а главният изпълнителен директор Марго Георгиадис, който зае поста през януари, предупреди, че компанията няма да постигне прогнозните си приходи за годината. Акциите на Mattel спаднаха до най-ниското си ниво от 2009 насам.

"И двете компании ще спечелят от сливането, но акционерите на Mattel може да се противопоставят на една сделка, в която цената на компанията се определя спрямо понижените цени на акциите й в момента", коментира Ерик Гордън, преподавател в Университета на Мичиган в Ross School of Business.

Hasbro и Mattel са разговаряли няколко пъти през годините, включително през 1996 и отново в края на 2015.

Спасението е в Холуивуд

Hasbro, която се опитва да разнообрази потока от приходи, през тази година направи опит да купи американско кино студио и развлекателна компания Lions Gate Entertainment Corp (LGFa.N), но разговорите приключиха без споразумение.

Тази сделка би дала на Hasbro директен достъп до Холивуд и възможност за повече филми и телевизионни предавания, обвързани с неговите играчки.
През 2014 г. Hasbro проведе дискусии за сливания с DreamWorks Animation SKG Inc, студиото зад "Shrek", но DreamWorks впоследствие беше купено от Comcast Corp.

Последни новини
Още от Новини