Тръмп за интересите, Си за глобализацията

Какво казаха президентите на САЩ и Китай на срещата на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество във Виетнам

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пред срещата на лидерите на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество в Дананг, Виетнам. 10 ноември 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп пред срещата на лидерите на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество в Дананг, Виетнам. 10 ноември 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg

Президентът Тръмп каза на бизнес и политическите лидери на Азиатско-Тихоокеанския икономически форум във Виетнам, че повече никой няма „да се възползва” от САЩ.

Тръмп каза, че винаги ще поставя на първо място американските интереси, както очаква и лидерите на  другите страни да поставят своите.

Международната търговия според Тръмп трябва да се прави честно и равнопоставено, съобщава ББС.

Президентът на Китай Си Дзинпин пред срещата на лидерите на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество в Дананг, Виетнам. 10 ноември 2017. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg.

За разлика от Тръмп президентът на Китай Си Дзинпин даде силна защита на глобализацията в речта си пред азиатските лидери в петък, съобщава Bloomberg. Си призова страните да отворят икономиките си за споделен просперитет.

„Идеята за глобализацията трябва да бъде повече насочена към отвореността и толерантността, докато посоката трябва да е към баланс”, каза Си в Дананг.

Китай „ще продължава да развива отворена икономика и да работи за постигане на взаимна полза”.

„Отварянето ще донесе прогрес и тези, които се затварят неизбежно ще изостанат”.

 

Последни новини
Още от Новини