Кога автономни автомобили ще променят транспортния пейзаж на света

Калоян Желев в Светът е бизнес, 10.11.2017

Автономните автомобили ще се разпространят в съвременния свят с ускорени темпове. Но мащабът на разпространение на тази нова технология и сроковете, в които тя ще проникне в обществата ще бъдат по-бавни и разтегливи и ще бъдат функция от нивото на развитие на обществата - по-развитите ще бъдат по-напред. Това каза автомобилният експерт Калоян Желев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Гостът коментира шансовете стандартизирани модули да заменят автомобилите така, както конете са изместени от автомобилите преди век и дали е възможно точката на пречупване, когато между 20 и 30% от автомобилите станат автономни, да дойде само след 15-20 години.  

Не трябва да забравяме, че за разлика от телекомуникациите автономизирането на транспорта е свързано с фундаментална промяна на инфраструктурата, каза Желев. По думите му една част от инфраструктурата е твърде стара и промяната й е много по-сложен процес от създаването на новата инфраструктура, която бе нужна на бума в телекомуникационния бранш.

"Освен това има проблем и от законодателна гледна точка. Не е ясно кой ще носи отговорността за последствията при възникване на щети. Това е голям обществен проблем, защото обществените отношения се движат на колела. Дори заради това ще ни трябва време". 

Какви промени в инфраструктурата са нужни и какво значи пътят да може да общува с колата? Ще се преодолее ли проблема, че отговорността при ПТП няма ясен носител? Ще има ли не само Европа на две скорости, но и свят на две скорости? Кога можем да се насяваме, че автономните автомобили ще започнат да променят и българската транспортна действителност? 

Последни новини
Още от Новини