Тръмп подписа договори за $250 млрд в Китай

Boeing сключи сделка за 300 самолета

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, в ляво се здрависва с президента на Китай Си Дзинпин, в дясно в Пекин, Китай. 9 ноември 2017. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Президентът на САЩ Доналд Тръмп, в ляво се здрависва с президента на Китай Си Дзинпин, в дясно в Пекин, Китай. 9 ноември 2017. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Китай Си Дзинпин обявиха сключването на сделки за общо 250 млрд долара в енергетиката, автомобилостроенето, авиацията, хранителната индустрия и електрониката съобщи Bloomberg.

Сред бенефициентите на поръчките са американските компании DowDuPont, Caterpillar, General Electric, Honeywell, Qualcomm и др.

В четвъртък бяха обявени споразумения в областта на енергетиката, според които три китайски компании, сред които държавната CIC сключват договори за експлоатация на находища на прироред газ в Аляска с предвидена инвестиция от 43 млрд долара.

Един от доставчиците на Apple, Qualcomm подписа поръчки за доставка за трите основни проиводители на смартфони в Китай, Xiaomi, Oppo и Vivo.

Вижте снимки от обиколката на Тръмп в Азия.

Boeing подписа договори за 300 самолета за $37 млрд

Сhina Aviation Supplies Holding Co. се договори да купи от Boeing 260 тяснофюзелажни и 40 широкофюзелажни самолета, съобщи производителят от Чикаго на сайта си на 9 ноември 2017. Договорите бяха подписани по време на визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп в Пекин. Китайските представители не дадоха подробности за авиокомпаниите, за които ще бъдат доставките, съобщава Bloomberg.

Китайските авиокомпании поръчват нови самолети заради очакванията Пекин да изпревари САЩ като най-големия авиационен пазар в света за по-малко от 5г. Преди това страната правеше големи поръчки през централния бюджет, за да ги разпределя по-късно между превозвачите и лизинговите компании, включително сделката за 22 млрд долара с Сhina Aviation Supplies, обявена през юли.

По време на визитата на Си Дзинпин в Берлин през юли Airbus SE обяви, че е спечелил поръчка за 22 млрд долара за доставка на 140 самолета за Китай, включително 40 широкофюзелажни А350 и 100 тяснофюзелажни А320. China Aviation Supplies ще ги разпредели между авиокомпаниите в следващите 5-6 години, съобщи тогава Airbus.

През септември Boeing повиши 20-годишната си прогноза за търсене на самолети в Китай и обяви, че очаква търсене на 7240 нови самолета за почти 1,1 трлн долара в следващите две десетилетия до 2035г.

Трите най-големи държавни превозвачи в Китай: Air China, China Eastern Airlines и China Southern Airlines заедно планират да добавят над 600 самолета до 2020.

Отделно GE подписа в Пекин три търговски договора за 3,5 млрд долара в рамките на визитата на Тръмп, включително доставка на двигатели за Juneyao Airlines и ICBC Financial Leasing.

Последни новини
Още от Новини