Саудитски милиардери изнасят парите си от кралството

ОАЕ поиска информация за сметки на 19 лица от кралството

Kingdom Tower над магистралата Крал Фахд в Риад, Саудитска Арабия. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Kingdom Tower над магистралата Крал Фахд в Риад, Саудитска Арабия. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Някои милиардери в Саудитска Арабия търсят начин да изнесат активи от кралството и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив след антикорупционните мерки, съобщава Bloomberg, цитирайки шестима души, запознати с въпроса.

Най-богатите хора в страната преговарят с банки, мениджъри на активи и съветници в опит да изнесат пари в брой и други ликвидни активи от Саудитска Арабия и съседните страни от Персийския залив заради опасения, че средствата може да бъдат запорирани и да бъдат направени още арести.

Саудитските власти арестуваха над 10 принцове и десетина министри, бивши официални лица и бизнесмени, за които предполагат, че са замесени в корупция. Централната банка поиска кредиторите в кралството да замрази активите на десетина лица, които не са задържани, както и на тези, които са вече арестувани, съобщиха започнати с въпроса източници, поискали да не бъдат назовавани, защото въпросът е от лично естество.

Саудитският главен прокурор каза в изявление в понеделник, 6 ноември 2017, че арестите през уикенда са само „първа фаза” от акцията.

Мерките за борба с корупцията се усетиха на фондовите борси в целия регион, като накараха инвеститорите да започнат да разпродават и предизвикаха понижение на индексите. Реагира и петролът.

Разпродажбите в страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив костваха на акциите 17,6 млрд долара към 8 ноември, повличайки общата пазарна капитализация на борсите в региона до 900 млрд долара, според данни, събрани от Bloomberg. Инвеститорите от Персийския залив продадоха дубайски активи за 92,5 млрд долара във вторник, най-много от февруари насам.

Централната банка на ОАЕ поиска банки и финансови компании в страната да предоставят информация за сметките на 19 граждани на Саудитска Арабия съобщи Bloomberg. В списъка са някои от разследваните лица.

Четете още: Ще съумее ли Саудитска Арабия да се върне към умерения ислям - коментар на Георги Милков.

Последни новини
Още от Новини