Облачно-фиброоптично бъдеще за аутсорсинга в Индия

Интервю с Бил Барни, изп. директор на Global Cloud Xchange и Reliance Communications

Служителка на "облачния" стартъп за бизнес комуникации Flock, в Мумбай, Индия. Юни 2017. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg Служителка на "облачния" стартъп за бизнес комуникации Flock, в Мумбай, Индия. Юни 2017. Снимка: Dhiraj Singh/Bloomberg


Bloomberg разказва за надпреварата между двама братя милиардери за най-многочисления телеком пазар (по брой абонати) на света. През март тази година Vodaphone се превърна в най-големият телеком в Индия. По думите на Бил Барни трансформацията на потреблението в сферата е шеметна:

"Максималният обем интернет данни от и към Индия се увеличава с близо три пъти на година. Когато мрежата може да пренася по-голям обем данни на секунда, цената за потребителя спада, но въпреки това ние очакваме много големи възможности за ръст на компанията ни GCX през следващите 4 години. Очакваме утрояване на цената на компанията дотогава."

Развитието и конкурентността при комуникациите подбуждат и увереността на "бенгалуру" (бизнес лидерите в силициевата долина на Индия - Бангалор) в пълната дигитална трансформация.

"Излизаме от пазара на безжичния интернет и се насочваме изцяло към b2b клиенти. Очакваме, че най-голямата част от облачните центрове за обслужване ще бъдат изградени именно в Индия и ще захранват нуждите на световното потребление благодарение на нашата фиброоптичната мрежа."

Някогашният втори по големина индийски телеком - Reliance Communications, понастоящем е потънал в дългове, докато неговата дъщерна компания GCX трупа печалби и самофинансира 4-годишен проект за нова интернет инфраструктура.

"Независимо от това как се справя дъщерната компания, тя няма начин да захранва финансово притежаващата я компания-майка. Разделението е наложително заради облигациите на Global Cloud Xchange, които емитирахме преди 3 години."

Последни новини
Още от Новини