Фалшиво WhatsApp приложение бе изтеглено над 1 милион пъти

Това не е първият път, в който Google трябва да почистват онлайн магазина си от зловредни приложения

Фалшива версия на популярното комуникационно приложение WhatsApp бе изтеглено над милион пъти от мобилния онлайн магазин Google Play, преди да бъде премахнато. Приложението бе озаглавено "Update WhatsApp Messenger", и на пръв поглед изглежда сякаш е било разработено от компанията, стояща за истинската програма - WhatsApp Inc. Според потребители на Reddit, фалшивата версия съдържала реклами, които при активиране автоматично изтегляли друг софтуер на потребителските устройства. Фалшивото приложение вече е премахнато от Play Store.

Който и да е създал приложението е успял да заблуди потребителите най-вече чрез името на компанията "WhatsApp Inc". Това е станало, след като създателите на фалшивото приложение са копирали името на компанията-създател, използвайки специален символ заменящ интервала, но който при визуализация изглежда като обикновен интервал. Така разликата е невидима за средностатистическия потребител. Потребители, които получават автоматични ъпдейти през истинската WhatsApp не са засегнати.

Това далеч не е първият път, в който Google трябва да почистват онлайн магазина си от зловредни приложения. Един от по-известните случаи до този момент беше преди две години, когато компанията трябваше да премахне приложение, което привидно осъществява мониторинг на батерията, но вместо това веднъж инсталирано започваше да разпраща съобщения през телефоните на потребителите, коментира Георги Кацаров от Софтуерния университет.

Последни новини
Още от Новини