Коммерсант: Украйна планира скъсване на дипломатическите отношения с Русия

Очаква се закон да обяви Руската федерация за страна агресор

Сградата на руското посолство в Киев. Снимка: Wikipedia Сградата на руското посолство в Киев. Снимка: Wikipedia

Украинската Рада може още следващата седмица да приеме решение за скъсване на дипломатическите отношения с Руската федерация, пише руският вестник „Коммерсант“.

По-конкретно става дума за поправка в проектозакона за реинтеграцията на Донбас, която предвижда преустановяване на дипломатическите способи на комуникация по оста Киев-Москва. Тя е внесена в Радата от депутата от управляващия „Блок Петро Порошенко“ Иван Винник.

По думите на източници на изданието повечето украински депутати ще подкрепят закона за реинтеграция на отцепилите се Донецка и Луганска народни републики. Той ще бъде разгледан на 16 ноември. След това той трябва да бъде одобрен посредством указ от страна на президента Петро Порошенко.

„В закона за реинтеграция на Донбас, който Радата трябва да разгледа на второ четене, Русия ще бъде призната за страна-агресор. Надявам се, че ще съберем гласове в подкрепа на това“, обяснява самият Винник, потърсен за коментар от руския вестник.

„Ако след това съхраним дипломатическите отношения, то това вече би било престъпление от страна на Външно министерство. Тези отношения така и така са скъсани – посланици няма, в посолствата работят дипломати не от първи ранг“, допълва още той.

Ако се стигне до пълно преустановяване на дипломатическите контакти, интересите на Киев в Русия биха могли да бъдат представлявани от Беларус или Швейцария, отбелязва „Коммерсант“.

По думите на източниците на изданието подобен ход обаче, колкото и вече да е възможен той, в никакъв случай не е влизал в предварителните планове на украинския президент Петро Порошенко.  

Последни новини
Още от Новини