Китай и Бразилия водят в търсенето на поташ

Кларк Бейли, директор Мини в Eurochem

Мина за поташ в Усолский, собственост на EuroChem Group AG в Пермска област, Русия. 2 ноември 2017. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Мина за поташ в Усолский, собственост на EuroChem Group AG в Пермска област, Русия. 2 ноември 2017. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

EuroChem Group AG, собственост на руския магнат Андрей Мелниченко инвестира 6 млрд долара в две мини за добив на поташ, минерал, използван за тор, съобщи Bloomberg.

Компанията разчита фермерите в Азия да купуват по-скъпи торове, предназначени за по-слаби почви или по-взискателни насаждения, вместо обилно да пръскат с химикали. Китайските фермери отдавна разчитат на субсидираните от държавната торове за реколтата си, което замърси почвата.

„Прогнозираме ръст в търсенето на първокласни торове в Китай”, каза Дмитрий Стрежнев, директор на Eurochem в интервю от Москва.

Цената на поташа обаче продължава да пада.

Според Кларк Бейли, директор Мини в Eurochem търсенето също расте.

"В Бразилия, Индия, Китай, Северна Америка, Европа и дори в Русия се развива силно търсене", каза Бейли в интервю от Москва за Bloomberg.

Чуйте във видеото.

EuroChem спечели право да разработва мината Усолский в находището Верхнекаменское в Пермска област в Русия преди около десетилетие, когато цената на поташа стигаше 1000 долара за тон. Оттогава досега пазарът се сви. Цената е около 225 долара за тон. Наскоро Усолский започна производство.

Втората мина, Волгакалий е на около 190 км от Волгоград, в Русия и започва да работи догодина. Тя ще доставя поташ /калиев хлорид/ за Европа и Америка. Ще бъде една от мините с най-ниски разходи в света, както и с най-високо съдържание на концентрат според Кларк Бейли.

 

Последни новини
Още от Новини