Себестойността на iPhone X e не повече от $357, пресметнаха експерти

Сумата включва единствено цената на частите, от които е изработено устройството, отделно крупни суми са дадени за софтуер, заплати, реклама и маркетинг

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

При пазарна цена от $999 на територията на САЩ и доста повече в пазари като Европа, реалната себестойност на новия флагман на Apple – iPhone X не би трябвало да надвишава сумата от $357.

Това изчислиха технологичните експерти от портала TechInsights, предават световните медии.

В България например водещите мобилни оператори предлагат новото устройство в рамките на 1650-1700 лева с двугодишен абонаментен план, а желаещите да си го купят могат да направят това и без да се обвързват с контракт, като в платформите за онлайн търговия цената му започва от малко над 2 600 лева.

По този начин, при пазарна цена в САЩ от $999, американският технологичен конгломерат има марж на печалба от 64%, което е с 5% повече от печалбата на предходния премиум модел – iPhone 8.
По оценки на експертите 5,8-инчовият edge-to-edge дисплей на смартфона струва $65,5, а корпусът му, изработен от неръждаема стомана - $36.

„Пълнежът“ му, или с други думи останалите хардуерни компоненти, залегнали във вътрешността на новия флагман на Apple, пък се оценяват на още около $250.

Следва обаче да се отбележи, че посочените цифри включват единствено себестойността на компонентите, от които е изработено устройството, като отделно американската компания е похарчила огромни суми за заплати на разработчиците и работниците, които го сглобяват. Отделно крупни суми са дадени и за реклама, маркетинг, софтуер и т.н.

 

Последни новини
Още от Новини