Опасенията около Brexit тласкат цените и наемите в Лондонското сити надолу

Някои наемодатели обмислят прилагането на стимули, за да привлекат и задържат наематели

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Наемите и цените на офисите в централен Лондон започват да намаляват на фона на опасенията на някои компании заради Brexit, показват данни на международната агенция за недвижими имоти Cluttons, цитирани от онлайн изданието propertywire.com и Investor.bg.

Изглежда, че в момента наемите са на критична точка. Някои наемодатели обмислят прилагането на стимули, за да привлекат и задържат наематели, например удължаване на гратисни периоди и други мерки.

Според ръководителя на изследването Файсал Дюран нетните ефективни наеми намаляват от референдума за напускането на Европейския съюз през миналото лято.

"Сега сме в критична точка на пазара, където комбинацията от понижено търсене и лизингови стимули на извънредни нива означава, че наемите започват да отстъпват", добавя той.

Той подчертава и засилването на несигурността около резултата от преговорите за Brexit. Същевременно Великобритания като че ли остава изключена от глобалния ръст на търговията, което също е сред главните причини за влошаването на наемния пазар на офиси.

"Много фирми остават нервни за дългосрочното си ангажиране с повече пространство, избирайки гъвкаво пространство за преконфигуриране в рамките на съществуващия им офис. Изключение от това правило са компаниите от технологичния сектор, които вече помогнаха обемът на трансакциите в Уест Енд да надхвърли 4 млн. кв.м през тази година“, допълват от агенцията.

Експертите посочват, че наемодателите ще трябва да демонстрират по-голяма гъвкавост, за да привлекат нови наематели, като същевременно се подготвят за това, което изглежда е началото на период на корекция на наемите.

Предизвикателствата са още по-големи за строителните компании, особено тези, които развиват спекулативни проекти. Същевременно общата инвестиционна активност продължава да нараства.

 

Последни новини
Още от Новини