Саудитски принц загина при катастрофа близо до границата с Йемен

Инцидентът стана само часове след чистка в политическия и бизнес елит

Принц Мансур бин Мукрин. Снимка: Twitter Принц Мансур бин Мукрин. Снимка: Twitter

Саудитски принц и още седем длъжностни лица бяха убити при катастрофа с хеликоптери близо до границата на страната с Йемен, съобщиха държавните медии, цитирани от BBC.

Принц Мансур бин Мукрин, заместник-губернатор на провинция Ашир, се връщал от инспекционната обиколка, когато хеликоптерът му се разбил в близост до Аба, съобщава вътрешното министерство на Саудитска Арабия. Инцидентът станал късно през нощта в неделя. 

От министерството не посочват причина за катастрофата, но инцидентът става само няколко часа след старта на голяма чистка сред политическия и бизнес елит на царството.

Антикорупционният орган, ръководен от 32-годишния принц Мохамед бин Салман, нареди да бъдат задържани десетки хора, включително 11 принца, четирима министри и десетки бивши министри.

Анализаторите виждат безпрецедентния ход като опит да се укрепи силата на наследника на трона.

Принц Мансур е син на принц Мукрин бин Абдулазис, бивш началник на разузнаването, който e бe корониален принц между януари и април 2015, когато e отблъснат от баща си, крал Салман, сега на 81.

Мансур е бивш консултант в кралския двор на баща си и през април 2017 е посочен за заместник управител. 

В изявление на вътрешното министерство, разпространено чрез официалната агенция на Саудитска Арабия, се казва, че принцът, заедно със седем управители в провинции са се качили на хеликоптер в неделя сутринта, за да обходят няколко крайбрежни проекта на запад от град Абха.

"На връщане от обектите вечерта на същия ден връзката с хеликоптера е загубена в близост до резервата Реда", добави той. "Останките са открити и в момента властите търсят оцелели".

По-късно държавният новинарски канал al-Ikhbariya обяви смъртта на принца.

Междувременно в Twitter бяха публикувани снимки на останките и видео, показващо принца и неговите другари, използвайки часовете на хеликоптера преди смъртта им.

През последните две години и половина Саудитска Арабия ръководи коалиция, която подкрепя международно признатото правителство на Йемен в борбата му с бунтовното движение Хути.

Изявлението на министерството на вътрешните работи не очертава никаква връзка между катастрофата и конфликта, но в събота саудитските военни са прихванали и унищожили балистична ракета край столицата Рияд, която била изстреляна от бойци на Хути.

В неделя ръководената от Саудитска Арабия коалиция заяви, че затваря всички въздушни, сухопътни и морски граници с Йемен в отговор на ракетните атаки.

Последни новини
Още от Новини