Новите отговорности пред тек гигантите

Коментар на Герит де Винк, Bloomberg Technology

Още информация около процеса на изслушване и споразумяване между американското правителство и компаниите, чийто платформи са били използвани от руски групи с цел повлияване на изборите. Дни след изслушването продължават дискусии в обществото и политическите среди за отговорността на големите социални платформи спрямо подривни, насилствени, криминални или провокативни комуникации.

"Определено изглежда, че критичността е новото нормално състояние на нещата. Големите технологични компании са се сблъсквали с регулативни действия в Китай и Европа от години. Но сега това се случва и в Щатите – региона, отговорен за по-голямата част на приходите на повечето тек гиганти, освен, че е и мястото, където са базирани."

Повод за надежда, но и обект на разгорещени дебати, е американски законопроект, насочен срещу трафика на хора (осъществен през онлайн платформите) с цел сексуална експлоатация. Този закон би променил изначалната логика, че платформите не са отговорни за поведението, което протича в тях - коментира де Винк. 

"Изненадващо е, че днес политическата лоби-група Internet Association, която представлява интересите на Google, Twitter, Facebook и други големи интернет компании, се обяви в подкрепа на законопроектa"

Още по темата: FB, Twitter, Google ще кажат в Конгреса за намесата на Русия

 

Последни новини
Още от Новини