Летище в Сингапур откри първия високотехнологичен терминал

Терминал 4 е изграден за феноменалните $723 млн.

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Летището "Чанги" в Сингапур откри във вторник свръхмодерен терминал с абсолютно автоматична система за чекиране, включваща лицево разпознаване и с компютъризирани пунктове за багаж. Иновациите обаче не бяха посрещнати с отворени обятия от всички пътници, предаде Дарик.

Терминал 4, изграден за феноменалните 723 млн. долара, предвижда годишен пътникопоток от средно 16 млн. души и е създаден с цел да се справи с драстичното увеличение на броя пътуващи, които преминават през един от най-големите азиатски туристически центрове. Той е оборудван с нова технология, която реално ще елиминира необходимостта от постоянна комуникация със служителите по време на чекирането и качването на борда на самолета и по този начин ще спести време на бързащите.

Още в първия ден на откриването си Терминал 4 посрещна повече от 100 пътника, готови да отлетят към Хонг Конг. Но не за всички високотехнологичната процедура бе улесняваща и в крайна сметка те бяха принудени да използват услугите на наземния персонал на летището.

"Мисля, че ще отнеме доста време, докато хората и системите свикнат едни с други", коментира за АФП Ло Кей Линг, който направи два неуспешни опита да се самообслужи преди да се отправи към обслужващия персонал за помощ.

На гейтовете няколко пътници също срещнаха проблеми с качването на борда на самолета си, тъй като изпитаха затруднения с технологията за лицево разпознаване.

"Чанги" от години печели вота за най-добро летище в света и днес то е едно от най-модерните и технологично оборудвани здания.

Заедно с центрове като Хонг Конг и Дубай, Сингапур се опитва да привлече нарастващата армия от пътници от Австралия и Европа, предлагайки им широк набор от възможни маршрути и удобства. Все по-голям брой китайци от континента също посещават Югоизточна Азия и Сингапур е готов на всичко, за да спечели срещу конкурентите си Банкок и Куала Лумпур.

Последни новини
Още от Новини