Карлес Пучдемон се предаде на белгийската полиция

Мадрид обвинява Пучдемон в нарушаване на конституционния ред

Карлес Пучдемон по време на пресконференция в Барселона, Испания. 26.10.2017. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg Карлес Пучдемон по време на пресконференция в Барселона, Испания. 26.10.2017. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон и четиримата министри, с които той пристигна в понеделник в Брюксел, са се предали тази сутрин на полицията. Това съобщи говорител на брюкселската федерална полиция на извънреден брифинг.

Петимата бивши членове на каталунското регионално правителство са се явили в полицията в 9,17 ч местно време тази сутрин и са изслушали с помощта на преводач мотивите на издадената от Испания заповед за арест, предаде Dnes.bg.

Те са били придружени от адвокатите си и са били информирани за издадените срещу тях европейски заповеди за арест от испанската полиция. Мадрид обвинява Пучдемон и неговия кабинет в бунт и нарушаване на конституционния ред.

Белгийската полиция е разпределила делата им на съдия, който има 24 часа да реши как да постъпи с тях.

Той може да откаже да изпълни заповедта за арест и да ги освободи, да ги арестува, да ги пусне срещу или без гаранция, поясни говорителят.

Решението на магистрата ще бъде издадено до 9,17 минути Централно европейско време, точно 24 часа след предаването на петимата испански граждани. Дотогава те остават задържани под полицайска охрана въз основа на искането за арест, което Мадрид изпрати в Брюксел в петък.

"Съдията е напълно свободен да разпореди всяка от четирите възможности, въз основа на преценка на обвиненията и риска петимата да се укрият от правосъдието", обясни говорителят на полицията.

Ако той реши да ги арестува, те ще бъдат откарани в затвора, докато не бъдат екстрадирани в Испания, добави той.

Говорителят уточни, че е възможно петимата испанци да обжалват решенията на магистрата, което ще им даде отсрочка с още 15 дни, преди изпълнението на заповедта за арест.

Пучдемон и неговите министри съобщиха на пресконференция в Брюксел във вторник, че са пристигнали в града в търсене на срещи с европейските институции и заради опасения, че испанският съд няма да отсъди по делата им справедливо. Бившият каталунски президент поиска лични гаранции от испанските власти за честен процес, но Мадрид не отговори на апела му.

В края на седмицата белгийският премиер Шарл Мишел заяви, че ако страната му получи заповед за арест от Испания, ще спази задължението си да я разгледа.


 

Последни новини
Още от Новини