Газпром завърши строителството на руската част на Турски поток

Морската част на проекта е завършена на 25%, което отговаря на предварителния график

Тръбополагащият кораб "Аудасия". Снимка: Газпром Тръбополагащият кораб "Аудасия". Снимка: Газпром

Руската държавна енергийна корпорация „Газпром“ е завършила строителството на газопровода „Турски поток“ в руската му част.

Днес (4 ноември, събота) е била положена последната тръба на дъното на Черно море в руска акватория или т.нар. „изключителна икономическа зона“ (ИИЗ).

По случай събитието корабът Pioneering Spirit, полагащ тръбите по морското дъно, е спуснал тръбни секции с руския и турския флаг, отбелязвайки пресичането на границата, се посочва в съобщение на оператора на морския съд, цитирано от ТАСС.

Към момента морската част на проекта е завършена на 25%, което отговаря на предварителния график. Общо за 6 месеца са положени 448 километра тръби.

Планирано е „Турски поток“ да преминава по дъното на Черно море от руското до турското крайбрежие, като ще се състои от две тръби с общ максимален дебит от 31,5 млрд. куб. метра газ годишно. Според предварителните планове се предвижда газопроводът да бъде въведен в експлоатация до края на 2019. Общата дължина на морския участък от проекта е 920 км, а на сухопътния - близо 200 км.

Срокът на споразумението между Русия и Турция е 30 години, като след това е предвидена възможност за поетапно удължаване с по 5 години.

 

Последни новини
Още от Новини