Т. Петкова: Удължаването на живота на АЕЦ Козлодуй е сред най-важните ни задачи

Днес бе връчен лиценза за удължаване на ескплатационния срок на централата до 2027

АЕЦ Козлодуй. Снимка: АЕЦ Козлодуй ЕАД АЕЦ Козлодуй. Снимка: АЕЦ Козлодуй ЕАД

Успешното продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е една от най-важните ни задачи в областта на ядрената енергетика.

Това заяви днес (3 ноември) министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на връчването на лиценза за експлоатация на пети блок до 2027, се разбира от съобщение на пресотдела на подопечното й ведомство.

„Десетгодишното удължаване на живота е максимално възможното по закон, макар че изводите на Агенцията за ядрено регулиране сочат, че няма ограничения за безопасната работа на блока още 30 години - до 2047“, се казва още в съобщението.

Лицензът за удължаване на експлоатационния срок на единствената ни атомна централа бе връчен на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев от председателя на Агенцията за ядрено регулиране д-р Лъчезар Костов.

Министър Петкова подчерта, че за българското правителство развитието на ядрената енергетика при стриктно спазване на международните норми за защита на околната среда и човешкото здраве, е важен приоритет. По нейните думи ядрената енергетика отговаря изцяло на изискванията за устойчиво развитие - щади околната среда, няма вредни емисии и е на оптимална цена.

Пред участниците в церемонията енергийният министър акцентира и върху успешното изпълнение на програмата за продължаване на експлоатацията на шести блок на ядрената централа. Всички изследвания за това са направени в периода 2015-2017.

Така АЕЦ „Козлодуй“ има своята сериозна роля за гарантиране на енергийната сигурност на страната, подчерта още министър Петкова.


 

Последни новини
Още от Новини